MENGAPA KITAR SEMULA PENTING?

Mungkin anda fikir, mengumpul barangan yang boleh kitar semula dan meletakkannya secara berasingkan di luar rumah tidak memberi impak yang besar.

Hakikat tindakan anda itu adalah penting bagi masa hadapan negara kerana jumlah sisa sampah semakin hari semakin bertambah dan ianya dapat dikurangkan dengan mengitar semula barangan. 

Dalam masa yang sama, kitar semula dapat memelihara sumber semula jadi. Apakah yang dimaksudkan dengan sumber semula jadi? Sumber semula jadi adalah bahan mentah yang digunakan bagi mencipta sesuatu produk/barangan.

Jadi mengapa kitar semula penting? 

 1. Menjimatkan tenaga

Bahan kitar semula menggunakan lebih sedikit tenaga daripada mengekstrak, memproses, dan mengangkut bahan mentah untuk membuat produk baru.

Ia menyebabkan bahaya kepada alam sekitar dan haiwan daripada mengeluarkan bahan mentah

Fikirkan bagaimana bahan mentah biasanya diekstrak, dan apa yang membahayakan aktiviti ini kepada bumi. Perlombongan, penggalian, pembalakan dan boleh menyebabkan bahaya kepada bumi.

Aktiviti ini secara berterusan dapat mengganggu ekosistem memusnahkan habitat haiwan dan tumbuhan yang berharga.

2.Mengurangkan jumlah sampah yang dihantar ke tempat pembuangan sampah

Mengitar semula membantu untuk mengurangkan jumlah sampah di tapak pelupusan sampah. 

Sampah boleh menyebabkan wujudnya racun yang boleh mencemarkan air dan tanah dan mengeluarkan gas rumah hijau seperti metana ketika ia terurai.

3.Kitar semula mewujudkan pekerjaan

Semakin banyak kita mengitar semula; semakin banyak pekerjaan dicipta di kilang kitar semula. 

Lebih banyak pekerjaan diwujudkan menerusi invasi dan teknologi kitar semula, pembungkusan dan reka bentuk produk baru, dan lebih banyak lagi ketika industri berkembang.

Apakah barangan yang mudah untuk dikitar semula?

 1. Aluminium. Contohnya air tin minuman. Tin aluminium ini boleh dijadikan tin baru dengan mudah tanpa kehilangan kualiti bahan.
 2. Kertas dan kotak. Surat khabar, buku lama dan kotak harus diasingkan dan dikitar semula. 
 3. Kaca. Kaca mudah dikitar semula untuk dijadikan produk lain seperti botol dan permukaan jalan yang baru. Ia menggunakan tenaga yang jauh lebih sedikit untuk mengitar semula kaca daripada membuat gelas baru dari bahan mentah.

Apakah perkara paling sukar untuk dikitar semula?

Perkara-perkara yang sukar (atau hampir mustahil) untuk dikitar semula, biasanya merupakan barang yang diperbuat daripada gabungan bahan. 

Ini menjadikan pemprosesan sangat sukar apabila mereka sampai di kilang kitar semula. 

Bekas Pringles adalah salah satu bahan yang sukar untuk dikitar semula. 

Ini kerana, pembungkusannya mengandungi logam, foil, kadbod, dan plastik.

Item yang sukar dikitar semula termasuk:

 1. Plastik hitam. Plastik hitam ada terdapat sensor infra-merah yang digunakan untuk menyusun plastik di kilang kitar semula, jadi seringkali ia dibuang sebagai sampah.
 2. Botol produk cucian. Botol ini dibuat dari kombinasi plastik. Bagi botol penyembur, selalunya terdapat spring logam dan menjadikannya sukar untuk dikitar semula. 
 3. Produk pergigian. Tiub ubat gigi dan berus gigi biasanya tidak diterima untuk dikitar semula dan berakhir di tong sampah. Namun, syarikat seperti Colgate sedang mengeluarkan produk pergigian yang boleh dikitar semula.
 4. Plastik pembalut makanan. Plastik ini sering digunakan bagi membalut sandwich dan ianya tidak boleh dikitar semula. 
 5. Balut gelembung (bubble wrap). Adalah diperbuat daripada plastik dan tidak boleh dikitar semula. Namun boleh digunakan kembali dengan mudah untuk membungkus barang berharga yang anda kirim di pos atau untuk melindungi barang yang anda miliki di dalam simpanan.
 6. Lampin dan produk kebersihan yang lain. Terdapat beberapa syarikat yang berani berinovasi tetapi secara amnya, produk ini adalah biohazard dan tidak dapat dikitar semula.
 7. Jaring yang membungkus buah anda. Jaring kecil ini tidak dapat dikitar semula dan jika dibuang, mereka boleh membahayakan hidupan liar yang mungkin terperangkap di dalamnya.

Sumber: recyclebins.co.uk