UNSUR KREATIF, INOVATIF BAKAL DITERAP DALAM PERHIMPUNAN MINGGUAN SEKOLAH

PERHIMPUNAN mingguan sekolah akan ditambah baik dengan menerapkan unsir kreatif, inovatif dan dinamik dalam kalangan pelajar.

Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik berkata perkara berkenaan akan dilaksanakan menerusi modul 10 Minit Perhimpunan (M10MP) yang dibangunkan Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Ilmu Khas sejak Januari 2017 akan dilaksanakan di sekolah rendan dan menengah di seluruh negara secara berperingkat.

“Modul ini memperkasakan lagi komponen Pembelajaran Abad Ke-21 (PAK21) dan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi(KBAT).

“Ucapan berjela-jela, leteran panjang dan aktiviti perhimpunan bersifat sehala perlu diubah serta-merta kerana ia membosankan pelajar,” katanya ketika berucap merasmikan Program Wadah Perhimpunan Sekolah Alaf Baharu dan Pelancaran 60 Tahun Kampus Ilmu Khas di IPG Kampus Ilmu Khas, Cheras, di sini hari ini.

Dr Maszlee berkata, IPG Kampus Ilmu Khas yang juga Pusat Kecemerlangan Kemahiran Berfikir ialah penggerak utama kepada pelbagai idea kreatif yang dilaksanakan M10MP supaya perhimpunan mingguan ​​​​​​​sekolah lebih ceria dengan memperkenalkan aktiviti berkonsepkan amalan berimpak tinggi, berpusatkan murid sekali gus membentuk kemenjadian murid dalam waktu yang singkat.

Selain itu katanya, ia turut mengetengahkan elemen KBAT, kreativiti, pentaksiran dan atribut diri yang digabung secara komprehensif dalam perhimpunan itu.

Katanya, pada 2017, M10MP memperkenalkan elemen KBAT manakala pentaksiran​​​​​​​ berasaskan sekolah ​​​​​​​ialah elemen yang ditambah baik pada tahun lalu.

“Tahun ini pula, modul ini difokuskan kepada elemen nilai yang membentuk karektor murid.

“Kita terapkan amalan dalam aplikasi M10MP ini dalam menyediakan pelajar ke arah Revolusi Industri 4.0,” katanya.